Nieuwsbrief van vrijdag 16 november 2018

dinsdag 20 november             groep 8 bezoekt het Newton
woensdag 21 november         koffieochtend over mediawijsheid door Bas Treur

donderdag 22 november      “Pannenkoeken uit Syrië voor gr. 1 t/m 4

ma tot en met donderdag     facultatieve oudergesprekken

ma tot en met vrijdag            Week van de mediawijsheid

=====================================================================

Belangrijk

In de week van de mediawijsheid hebben we weer een koffieochtend over internet, sociale media, etc. Twee jaar geleden waren we op de Bernardus van Bockxmeerschool en kregen we vooral feiten te horen. Vorig jaar was het op een avond op Het Fluitschip. Daar waren weinig ouders, maar die er waren, waren enthousiast.

Op woensdagochtend 21 november om 8.50 start op de Bernardus van Bockxmeer weer een koffieochtend. U krijgt veel handreikingen.

Bas Treur, ouder van 3 dochters waarvan 2 op Het Fluitschip, is coördinator internetrecherche bij de politie in Amsterdam. Hij neemt jullie graag mee in de wereld van het internet en de manier waarop onze kinderen ermee omgaan. Hij wijst ons op de gevolgen die acties van onze kinderen met zich mee kunnen brengen. Vaak zijn de kinderen (en wij als ouders) hier vaak niet van bewust.

Graag loop ik met u mee naar de Bernardus van Bockxmeerschool. Verzamelen om 8.50 uur. Het duurt 30 tot 45 minuten.

Afvalscheiden

Het afval scheiden gaat de laatste tijd steeds beter. Ik zie tot mijn grote blijdschap ook steeds meer bekers! Een goede stap.

Voor het programma van de dag krijgt u nog bericht.

Komende week worden de lootjes weer getrokken in groep 5 tot en met 8. Als uw kind hulp nodig heeft bij het maken van surprises, kan hij/zij terecht in de Zaagtand:

• vrijdag 16 november: 14.45 tot 16.30

• woensdag 21 en 28 november

• donderdag 22 en 29 november

• vrijdag 23 en 30 november

Lezen

In de hal ziet u momenteel een filmpje over ons leesonderwijs. Juf Greet heeft ook een prikbord ingericht met alles wat wij aan lezen doen. Dit prikbord hangt voor de kinderopvang. Binnenkort staat dit filmpje ook weer op ouderportaal en zetten we het op de website.

Vreedzame School blok 2

Graag houden wij u op de hoogte, van wat er in de lessen van de Vreedzame School wordt behandeld. Na blok 1 Wij leren elkaar kennen, werken nu alle groep aan blok 2 Wij praten conflicten uit.Conflicten en ruzie horen erbij. Het gaat erom, hoe je ermee omgaat. We kijken naar verschillende manieren van reageren. Heel erg boos en agressief ( het rode petje) Je kan weglopen, niets zeggen (het blauwe petje) Of eerlijk zeggen, wat jij wil of er van vindt.(het gele petje) Het uitpraten van ruzie wordt de kinderen aangeleerd via een stappenplan. Er wordt ook gepraat over boosheid. Soms ben je nog te boos om te praten.

Als je het “rode” petje opzet, wordt de ruzie erger. Zet je vaak het “blauwe” petje op, dan kom je niet genoeg voor jezelf op. Eerlijk zeggen en voor jezelf opkomen is de beste manier.

Uitpraten is belangrijk. Vaak begint ruzie met een misverstand.

Groep 8 weet deze aanpak inmiddels wel en heeft andere lessen. Deze keer gaat de les over het geven van kritische feedback aan iemand. En een aantal lessen over het ontvangen van kritische feedback. Dat is interessant, maar zeker niet makkelijk. Aan de hand van een stappenplan wordt dit in groep 8 behandeld. Dat kunt u zien op het prikbord bij de trap.

Mediatoren

Mediatoren zijn kinderen uit de bovenbouw, die kinderen kunnen helpen bij het uitpraten. Er worden 5 kinderen opgeleid tot mediator door juf Greet. Gijs,Youssra uit groep 7 en uit groep 6 Sena, Sjors en Amina. Zij zijn gekozen door de eigen groep. Nadia, Marouane en Iliass uit groep 8 zijn al mediator.

De medewerkers van het KDV en BSO sluiten aan bij de aanpak van de methode de Vreedzame School. De medewerkers van het KDV krijgen binnenkort een korte cursus van Greet.

Ik wens u een mooi weekend,

Gabrie van den Hout